Petit Plan: Europa II – Βραβεία

Το Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους ολοκλήρωσε το 2ο αφιέρωμά του στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο «Petit Plan: Europa II» που έλαβε χώρα δωρεάν και διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα από 1-5 Φεβρουαρίου 2021, σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Χιλιάδες θεατές και μαθητές από όλη την Ελλάδα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνολικά 44 ταινίες από όλη την Ευρώπη που επικεντρώθηκαν σε ζητήματα που απασχολούν τους σημερινούς εφήβους όπως το bullying, το ρατσισμό, τα social media, κ.α.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε και ένα αφιέρωμα στην Σουηδία σε συνεργασία με το Stockholm Independent Film Festival και το Rex Animation Film Festival.

Η τριμελής κριτική επιτροπή Δημήτρης Κατσιμίρης (Σκηνοθέτης), Θανάσης Νεοφώτιστος (Σκηνοθέτης), Αγγελική Στελλάκη (Δημοσιογράφος/Κριτικός) του Φεστιβάλ απένειμαν το βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκές Αξίες στην ταινία «Φίδι» (Andrej I. Volkashin, Βόρεια Μακεδονία, 2019, 20’) και το σκεπτικό της επιτροπής ήταν το ακόλουθο:
«Το βραβείο Ευρωπαϊκές Αξίες απονέμεται στην ταινία «Φίδι» του Andrej l. Vokashin (Βόρεια Μακεδονία). Η ταινία, με φρέσκια και τρυφερή ματιά, εξετάζει το θέμα της ταυτότητας και της αποδοχής, ένα θέμα που απασχολεί τους εφήβους, σε έναν κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στην προσκόλληση στο παρελθόν και την ανάγκη για ένα διαφορετικό μέλλον.»
Η ομάδα της ταινίας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Το «Φίδι» είναι μια ευαίσθητη ταινία που έχει να κάνει με την βία ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στα Βαλκάνια και πως την αντιλαμβάνεται αυτή ένα παιδί. Η βία είναι ένα σημαντικό ζήτημα στον σημερινό κόσμο και πιστεύουμε ότι μέσα από την κατανόηση και την ενσυναίσθηση μπορούμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας τιμήσαμε με το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών! Ευχαριστούμε για αυτή την τιμή!»

Snake/Φίδι

Ακόμη η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία «Pashka», με το ακόλουθο αιτιολογικό: «Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία «Pashka» του Oltjon Lipe (Ελλάδα), μια συγκινητική ιστορία που μιλά με αναπάντεχο τρόπο για τις προκαταλήψεις και τις συνέπειές τους, χρησιμοποιώντας έξυπνα το φλασμπάκ και την εκφραστικότητα των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών.»
Ο σκηνοθέτης Oltjon Lipe δήλωσε:
«Επιθυμία μου ήταν η ταινία αυτή, όντας το πρώτο μου κινηματογραφικό βήμα, να πραγματεύεται παράλληλα γνώριμες συνθήκες και θέματα που με απασχολούν και με προβληματίζουν σε βάθος χρόνου. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και τους διοργανωτές του Petit Plan: Europa II, αυτή η διάκριση με ικανοποιεί πολύ. Ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες εποχές το ότι άνθρωποι επιμένουν και πραγματοποιούνται αντίστοιχες δράσεις είναι αν μη τι άλλο αισιόδοξο, εύχομαι οι επόμενες διοργανώσεις να γίνονται και πάλι με ανοιχτές αίθουσες και να μοιραστούμε την μαγεία του σινεμά μπροστά σε μια μεγάλη οθόνη.»

Pashka

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει online την αγαπημένη του ταινία. Με πάνω από 600 ψήφους η ταινία που κέρδισε το κοινό και το Βραβείο Κοινού ήταν η ταινία «Ρομπέρτο» (Carmen Córdoba González, Ισπανία, 2020, 9’). Μια ταινία που θίγει το σημαντικό ζήτημα της εικόνας του σώματος, ένα ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των νέων κι όχι μόνο.
Η σκηνοθέτιδα δήλωσε:
«Το Βραβείο Κοινού είναι πάντα μια ξεχωριστή διάκριση και μας χαροποιεί αυτό ειδικά στο Petit Plan επειδή το φωτεινό μήνυμα της ελπίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ανθρώπους. Όλη η ομάδα είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για την δυνατότητα να μοιραστούμε την ταινία μας μαζί σας και είναι συγκινητικό να ξέρουμε ότι σας άγγιξε τόσο. Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την ταινία μας και παρακαλώ αγαπάτε τον εαυτό σας και το σώμα σας επειδή είστε πολύτιμοι.»

Roberto

Ραντεβού το Φεβρουάριο 2022 για το Petit Plan: Europa III!

Το Petit Plan: Europa II πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Ινστιτούτο Goethe, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Haec College, Animasyros, Stockholm Independent Film Festival, Rex Animation Film Festival.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Culturenow.gr, Cinepivates.gr, Περιοδικό Antivirus, Digitalcrete.gr, LarissaPress.gr, TheNewspaper.gr, TetartoPress.gr, Eviaportal.gr