Petit Plan: Americana – Τα Βραβεία

Το πρώτο online φεστιβάλ αμερικανικών ταινιών μικρού μήκους, “Petit Plan: Americana”από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Petit Plan, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι είδαν με ελεύθερη πρόσβαση τις 32 ταινίες του προγράμματος, οι οποίες εστίαζαν στον αμερικανικό τρόπο ζωής θίγοντας παράλληλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός, το bullying, η αστυνομική βία κ.ά.

Το πρόγραμμα του “Petit Plan: Americana” ήταν χωρισμένο σε τρία διαγωνιστικά τμήματα:
•Καλύτερη Αμερικανική Ταινία
•Καλύτερη Παιδική Ταινία
•Καλύτερη Ταινία με Έμφαση στη Διαφορετικότητα

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να ψηφίσει διαδικτυακά, για να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία απονέμοντας το Βραβείο Κοινού.

Η τριμελής κριτική επιτροπή, που απαρτίστηκε από τις: Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση (Πρόεδρο Αthens International Short Film Festival Psarokokalo), Λίλα Μανιώτη (Διευθύντρια Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης) και Ζωή Μαντά (Διευθύντρια Φωτογραφίας), απένειμε τα τρία βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων στις εξής ταινίες:

«To Βραβείο Καλύτερης Αμερικανικής Ταινίας απονέμεται στην Ησυχία (Keep It Quiet, Yaya, 2019, 14’), ένα φιλμ στο οποίο η ψυχική ασθένεια και η απώλεια απεικονίζονται με ευαισθησία και χιούμορ χωρίς κλισέ. Είναι μια ταινία μινιμαλιστική και ρεαλιστική, με εξαιρετική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια. Η διεύθυνση φωτογραφίας και η επιλεγμένη μουσική ηχούν στο συναίσθημα του θεατή».

Η σκηνοθέτρια της ταινίας δήλωσε για την διάκριση: «Αυτή είναι η πρώτη μου ταινία, ήταν ένα έργο αγάπης και σημαίνει τόσο πολλά αυτό για μένα. Ελπίζω το κοινό να βρήκε κάτι προσωπικό και συγκινητικό στην ιστορία που είπαμε. Με αγάπη και ευγνωμοσύνη, Yaya».

«Το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας απονέμεται στο Ζόρι (Stumped, Christina Farman, 2018, 6’). Μια ταινία διασκεδαστική, με ρυθμούς που σε παρασύρουν σε χορό. Με τρυφερή ματιά και χιούμορ βοηθά τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν με απολαυστικό τρόπο ότι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω».

Η σκηνοθέτρια δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πολύ, είναι τιμητικό που η πρώτη μου ταινία ακόμη λαμβάνει διακρίσεις και την ανακαλύπτει νέο κοινό συνεχώς.»

«Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας με Έμφαση στην Διαφορετικότητα απονέμεται στο Sub Brothers, Sandeep Ravindranath, 2019, 23’. Είναι μια ταινία συγκινητική και άμεση που μιλά για την μετανάστευση. Με τρόπο αναπάντεχο όμως, μετατοπίζει το επίκεντρο στην ανθρώπινη διάσταση και την αγάπη και νοσταλγία για την μητέρα – πατρίδα».

Ο σκηνοθέτης δήλωσε για τη νίκη του: «Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την υπέροχη διάκριση. Συγχαίρω την ομάδα του φεστιβάλ και την κριτική επιτροπή για την σκληρή τους δουλειά και ένα επιτυχημένο φεστιβάλ. Τα συγχαρητήριά μου και στους υπόλοιπους νικητές!»

Το βραβείο κοινού, με πάνω από 500 ψήφους, έλαβε η ταινία Προσάναμμα (Kindling, Xinyi Zhu, 2020, 14’).

Η σκηνοθέτρια δήλωσε: «Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την βράβευση του κοινού. Η ταινία εκφράζει συναισθήματα και εμπειρίες, τις οποίες εκτιμώ ιδιαίτερα και είμαι τόσο χαρούμενη που τις συμμερίστηκε και το κοινό. Ευχαριστώ την ομάδα μου και όσους με στήριξαν στην δημιουργία της ταινίας.»

Ραντεβού στο επόμενο Petit Plan: Americana!