Petit Plan: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Το «Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους» παρουσιάζει το νέο κύκλο εκπαιδευτικών προβολών για το 2021 – 2022 με τίτλο «Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι». Ένας κύκλος ταινιών με θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, το σχολικό εκφοβισμό, το ρατσισμό, το προσφυγικό και άλλα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα για όλες τις ηλικίες.

Το νέο πρόγραμμα προβολών μαζί με το εκπαιδευτικό του υλικό θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από 22 – 28 Νοεμβρίου 2021 για όλη την Ελλάδα μέσα από το https://video.petitplan.org/. Μετά από αυτή την πρεμιέρα, θα είναι διαθέσιμο για σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς / κοινωφελείς οργανισμούς που επιθυμούν συνεργασία, κατόπιν σχετικής αίτησης στην ιστοσελίδα.

Σχολικές μονάδες μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν και παλιότερους κύκλους ταινιών μέσα από την ιστοσελίδα: https://films.beyond-borders.gr/

Τι είναι το Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους:
Το Petit Plan έχει ως σκοπό την κινηματογραφική επιμόρφωση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών σχολείου μέσω του κινηματογράφου. Από το 2016 έχουν δει ταινίες (φυσικά και διαδικτυακά) μέσω του Petit Plan πάνω από 50.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Με την στήριξη

Οι ταινίες:

Για ηλικίες 8+

Περπάτα Δίπλα Μου
Μαθητές 8-9 χρόνων, Ισπανία, 2019, 4’
Όταν γεννιόμαστε, μας κατηγοριοποιούν και μας ξεχωρίζουν. Αλλά, αν περπατάμε μαζί, είναι πιο εύκολο να επιλέξουμε το μονοπάτι μας.

Ο Τζάστιν και το Γουέρλουμπι
John Vo, 2020, 12’
Ο Τζάστιν είναι ένα αγόρι που δέχεται καθημερινά εκφοβισμό. Μια μέρα θα βρεθεί σε έναν φανταστικό κόσμο με ακόμη πιο φανταστικά πλάσματα.

Μετανάστες
Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devis, Γαλλία, 2020, 8’
Δύο πολικές αρκούδες, η μαμά και το αρκουδάκι της, αναγκάζονται να εξοριστούν, καθώς λιώνουν οι πάγοι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα Κορίτσια Μιλούν για Ποδόσφαιρο
Paola Sorrentino, Ιταλία, 2021, 7’
Πώς είναι να είσαι κορίτσι σε έναν κόσμο αγοριών; Έξι κορίτσια μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες παίζοντας γυναικείο ποδόσφαιρο.

Για ηλικίες 12+

Απροσάρμοστες
Ellie Wen, 2019, 21’
Μια ομάδα ρομποτικής που αποτελείται μόνο από κορίτσια σκοπεύει να καταρρίψει τα στερεότυπα και να δείξει την αξία της σε ένα πεδίο που αποτελείται κυρίως από άντρες και παράλληλα να αποφοιτήσει από το λύκειο.

Αυτή ψήφισε!
Marc Faye, Γαλλία, 2021, 3’
Η σύντομη ιστορία της Hubertine Auclert, αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Γαλλία. Μια πρωτοπόρος στη μάχη για το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών στη χώρα της.

The Outcast Kid
Ιωάννης Μακρόπουλος, Ελλάδα, 2019, 17’
Ο Άλεξ είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι – Ελληνορουμάνος – που αγαπάει να παίζει ποδόσφαιρο. Αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στην ομάδα της Λίβερπουλ ζητώντας να παίξει στην ομάδα νέων τους.

Φίδι
Andrej I. Volkashin, Βόρεια Μακεδονία, 2019, 20’
Η φιλία ενός 9χρονου αγοριού και ενός νεαρού γκέι άντρα θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και προκαταλήψεων σε ένα χωριό της Βόρειας Μακεδονίας.

Sub Brothers
Sandeep Ravindranath, 2019, 23’
Δύο αδέρφια από το Πακιστάν λειτουργούν ένα σαντουιτσάδικο στο Σικάγο. Αποτυπώνονται οι καθημερινές τους δυσκολίες ως μετανάστες, αλλά και η αγάπη για την πατρίδα τους, στην οποία μπορεί και να μην επιστρέψουν ποτέ.

Παγιδευμένος
(Rebecca Akoun, Αυστρία, 2017, 10’)
Στο Ιράν, μετά την επανάσταση, ο Ντέιβιντ συναντά δυσκολίες λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής και γίνεται μάρτυρας της καταπάτησης των γυναικείων δικαιωμάτων και της λογοκρισίας των ΜΜΕ.

Σκλαβιά
Marc Faye, Γαλλία, 2021, 4’
Με ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε το 1844, ο γελοιογράφος Honoré Daumier υπερασπίζεται την κατάργηση της δουλείας.

Αγνοούνται
Raj Yagnik, Kris Genjin, Ηνωμένο Βασίλειο, 2021, 2’
Τα τελευταία 6 χρόνια πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στο δρόμο της προσφυγιάς. Οι οικογένειές τους δεν ξέρουν αν είναι ακόμα ζωντανοί ή νεκροί.

Για ηλικίες 15+

Pashka
Oltjon Lipe, Ελλάδα, 2020, 23’
Ένας πατέρας κι ένας γιος έχουν φτιάξει μαζί μια ζωή μακριά από την πατρίδα τους. Αλλά η επιθυμία του αγοριού να επιστρέψουν θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο ταξίδι.

Είναι όντως καλό;
Marc Faye, Γαλλία, 2021, 4’
Στις 23 Φεβρουαρίου 2005, το ραδιόφωνο μετέδωσε μια είδηση για ένα νέο νομοσχέδιο που πέρασε, σύμφωνα με το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία της Γαλλίας τα οφέλη της αποικιοκρατικής δράσης της χώρας τους.

Η Προσγείωση
Kaisa Penttilä, Φινλανδία, 2021, 10’
Οι οικογενειακές διακοπές σε έναν ζωολογικό κήπο διακόπτονται, όταν ένα άγνωστο είδος προσπαθεί να μπει.

Είδωλο
Don’t Stop the Motion, Σουηδία, 2020, 16’
Μια εικονική ιστορία του εμβρύου που εξερευνά το πως αντιλαμβανόμαστε το έμβρυο τα τελευταία 500 χρόνια.

Δικαιοσύνη
Marc Faye, Γαλλία, 2021, 3’
Το 1983 ο ηγέτης της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, συνελήφθη. Ο Ρόμπερτ Μπάντιτερ περιγράφει το περίεργο συναίσθημα που είχε όταν συνειδητοποίησε πως με την κατάργηση της θανατικής ποινής και, ως πολέμιος της τιμωρίας αυτής, μόλις δύο χρόνια πριν θα έσωζε στην ουσία την ζωή του άντρα που έστειλε τον πατέρα του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Χάπι
Marc Faye, Γαλλία, 2021, 4’
Μια σύντομη ιστορία ανιμέισον για τη νομιμοποίηση του χαπιού αντισύλληψης που βοήθησε πολλές γυναίκες να διεκδικήσουν τις ζωές τους.

Αμάγι
Sayantan Ghosh, Ινδία, 2021, 5’
Μια γυναίκα ζει στοιχειωμένη από τον εφιάλτη της παιδικής της ηλικίας και το πεπρωμένο της: να γίνει η επόμενη που θα αναλάβει να κάνει κλειτοριδεκτομές στο χωριό της. Όταν της ζητείται να αναλάβει αυτό το καθήκον, και να κάνει κλειτοριδεκτομή στην κόρη της, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί.

Η Μαύρη Πραγματεία
Quincy G. Ledbetter, ΗΠΑ, 2021 10’
Μια πραγματική ιστορία για ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός μαύρου αγοριού που του αλλοιώνει την εικόνα του εαυτού του και η συζήτηση που είχε με τους γονείς του για το τι σημαίνει να είσαι μαύρος στην Αμερική.

Κινεζικός Νόμος Αποκλεισμού
Mohammad Babakoohi, Yijia Cao, ΗΠΑ, 2021, 6’
Ο Κινεζικός Νόμος Αποκλεισμού (1882) ήταν ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ που, για πρώτη φορά, ανέστειλε ρητά τη μετανάστευση για μια συγκεκριμένη εθνικότητα.