Petit Plan: Europa III – Τα βραβεία

Το Petit Plan: Europa III ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου με φυσικές και διαδικτυακές προβολές όπου παρουσιάστηκαν πάνω από 40 Ευρωπαϊκές ταινίες με επίκεντρο την ανάδειξη των Ευρωπαϊκών αξιών.
Στα πλαίσια του φεστιβάλ προβλήθηκαν τα διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνούς Πανοράματος, Ευρωπαϊκών Αξιών, Ελληνικού Διαγωνιστικού καθώς και 2 αφιερώματα “Γάμος για Όλ@” και αφιέρωμα στην Πολωνική σχολή κινηματογράφου Krzysztof Kieślowski Film School και έγινε μια ειδική προβολή της ταινίας “Βασίλισσα χωρίς βασίλειο”.

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ: Στέλιος Κυμιώνης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου στο ΕΚΟΜΕ), Έφη Παναγοπούλου (Project manager στο Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ) και Μαριάννα Καπλατζή (Film Curator του Φεστιβάλ Balkan Can Kino) είχαν το έργο να απονείμουν τα βραβεία Ευρωπαϊκών Αξιών και Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας.

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι:

Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών στην ισπανική ταινία, “Where Were You?” της María Trénor Colomer.
Το σκεπτικό της επιτροπής:
“Ένα animation από την Ισπανία, της María Trénor Colomer, με θέμα το καθημερινό και παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας, μια ακόμη πανδημία, μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών γυναικών, από τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη με ένα κοινό και τόσο σημαντικό μήνυμα, για το πόση δύναμη βρίσκεται μέσα μας να αντιμετωπίσουμε τον προσωπικό μας εφιάλτης και να διεκδικήσουμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε να ζήσουμε.”

Λίγα λόγια από την María Trénor Colomer:
“Ευχαριστώ πολύ την επιτροπή που στήριξε την ταινία. Το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για μας καθώς θα βοηθήσει το μήνυμα της ελπίδας να ακουστεί μέσα από τις φωνές αυτών των γενναίων γυναικών που κατάφεραν να ξεφύγουν από την έμφυλη βία.”

Ειδική μνεία στην γερμανική ταινία, “Near Our Border” της Martina Troxler.
Το σκεπτικό της επιτροπής:
“Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ένα ντοκιμαντέρ της Martina Troxler, με πρωταγωνιστές μετανάστες και διαφορετικούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τη βία. Μια μαρτυρία της τρομακτικής έκτασης της βίας που έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι, στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Βία η οποία βρίσκεται τόσο κοντά μας, αλλά μας κάνει να νιώθουμε τόση αδυναμία παρατηρώντας την και μην μπορώντας να κάνουμε κάτι.
Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ δίνεται ένα βήμα σε αυτούς τους τραυματισμένους ανθρώπους να πουν τη δική τους ιστορία.”

Λίγα λόγια από την Martina Troxler

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την τιμητική διάκριση στην κατηγορία Ευρωπαϊκές Αξίες από την επιτροπή του Φεστιβάλ για την ταινία μας. Σημαίνει πολλλά για εμάς πως η ταινία άγγιξε ανθρώπους λόγω της πολιτικής της σημασίας. Δεν θα πρέπει ποτέ να συνηθίσουμε στο γεγονός πως η βία και ο θάνατος υπάρχουν στα σύνορα της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ.”

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας στην ταινία του Μάνου Παπαδάκη, “Το Νόημα του Αυγούστου/The Meaning of August” και ειδική μνεία στην ταινία, “ ΤόληςLive ή (Τορόντο)/ TolisLive or (Toronto)”.
Το σκεπτικό της επιτροπής:
“Η τριμελής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Petit Plan: Europa III απονέμει του βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος στην ταινία Το νόημα του Αυγούστου του Μάνου Παπαδάκη. Η ταινία αναφέρεται με πρωτότυπο τρόπο στις κάποτε απροσδόκητες εμπειρίες που προσφέρει η πραγματικότητα, αναδεικνύει τη σημασία του προσωπικού ήθους στην αντίδραση απέναντι σε αυτές, αποδίδει ιδιαίτερη αξία στην έννοια της αλληλεγγύης και αφήνει ανοικτό το τέλος, ζητώντας δημιουργικά από τους θεατές να εικάσουν τη συνέχεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας.
Επίσης, η επιτροπή απονέμει τιμητική διάκριση στην ταινία, ΤόληςLive ή (Τορόντο) του Αλέξανδρου Ρέλλου. Η ταινία διαθέτει πλούσιες αφηγηματικές αρετές, αναπτύσσει μια πολύ ευαίσθητη ματιά και αφήνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τη νέα γενιά των επαγγελματιών του κινηματογραφικού και συνολικά του οπτικοακουστικού κλάδου στη χώρα.”

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη Μάνο Παπαδάκη:
“Ποια είναι τα σύνορα της Ευρώπης; Και οι αξίες; Έχουν κι αυτές σύνορα; Η ισότητα των φύλων που κατοικεί; Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η απαγόρευση των διακρίσεων; Το φεστιβάλ «Petit Plan: Europa 3» στοχάζεται πάνω σε αυτές τις προβληματικές και απευθύνεται στους εφήβους, οπότε η χαρά μας για αυτό το βραβείο είναι διπλή και τριπλή! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!”

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ρέλλο:
“Ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή του Petit Plan: Europa III για την τιμητική διάκριση. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια ταινία με ειλικρίνεια και αγάπη ως προς τους χαρακτήρες και την ιστορία της, αλλά και ως προς το μέσο του σινεμά. Ευελπιστούμε ότι η ιστορία του Τόλη θα αποτελεί παρηγοριά για όσους και όσες μελαγχολούν για το δικό τους Τορόντο.”

Το βραβείο κοινού του Διεθνούς Πανοράματος, με πάνω από 700 ψήφους πήγε στην ταινία, “Adaptation” του Ngima Gelu Lama, μια ιστορία για το bullying.

Ραντεβού στο Petit Plan: Europa IV!

Το Petit Plan: Europa III πραγματοποιήθηκε:

Υπό την αιγίδα:
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Με την υποστήριξη:
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Πρεσβεία της Ελβετίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Πρεσβεία της Νορβηγίας, Πρεσβεία της Πολωνίας, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πρεσβεία της Σουηδίας, Πρεσβεία της Δανίας, Πρεσβεία του Βελγίου, Πρεσβεία της Ιταλίας, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Εφημερίδα των Συντακτών, TVXS, Περιοδικό Antivirus, DigitalCrete, LarissaPress, Cinepivates