Petit Plan: Americana II | 19-21 Οκτωβρίου 2022

Το Petit Plan: Americana, powered by Hellenic American Union, επιστρέφει για 2η χρονιά στις 19-21 Οκτωβρίου 2022, με προβολές αμερικανικών ταινιών μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα, – Μετρό: Πανεπιστήμιο).

Φέτος το Petit Plan: Americana προσκαλεί 3 καταξιωμένα Αμερικανικά Φεστιβάλ να επιμεληθούν το πρόγραμμα προβολών με ταινίες που έχουν διακριθεί στα φεστιβάλ τους. Έτσι το Miami Short Film Festival, το Children’s Film Festival Seattle και το Frameline: San Francisco International LGBTQ+ Film Festival θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με νέους κινηματογραφιστές, ένα παιδικό πρόγραμμα και ένα queer πρόγραμμα αντίστοιχα.

Ποια είναι τα Φεστιβάλ;
• Το Miami Short Film Festival ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την προώθηση των ταινιών μικρού μήκους και των νέων σκηνοθετών.
• Το Children’s Film Festival Seattle ιδρύθηκε το 2005 και από τότε έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο παιδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της δυτικής ακτής των ΗΠΑ με χιλιάδες προβολές, σχολικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.
• Το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Frameline ήταν το 1977 και έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα queer κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως με 60.000 επισκέπτες ετησίως.

Πληροφορίες:
• Η είσοδος είναι ελεύθερη, για κράτηση θέσης με προτεραιότητα μπορείτε να κλείσετε στο: https://www.eventbrite.com/cc/petit-plan-americana-ii-1237669
• Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά
• Απαιτείται η χρήση μάσκας κατά του Covid-19

Για Σχολεία:
Το παιδικό πρόγραμμα του Children’s Film Festival Seattle και μέρος του προγράμματος του Miami Short Film Festival θα είναι διαθέσιμο και για πρωινές σχολικές προβολές στις 19 & 20 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Για το σχολικό πρόγραμμα και κρατήσεις επικοινωνήστε στο [email protected] ή στο 6987006438.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 19.30
Παρουσίαση προγράμματος ταινιών του Miami Short Film Festival

Με άλλες αισθήσεις / Feeling Through (Doug Roland, 18’)
Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τυφλός και κουφός ηθοποιός. Ο Τερίκ, είναι ένας έφηβος και αναζητά ένα καταφύγιο από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Θα συναντήσει τον Άρτι, έναν τυφλό και κουφό άντρα που χρειάζεται βοήθεια να επιστρέψει στο σπίτι του. Από αυτήν την συνάντηση θα γεννηθεί ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα αλλάξει για πάντα τον Τερίκ.

10 χρόνια / Ten Years (Ryan Firpo, 14’)
Ένα μεσήλικο ζευγάρι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Λας Βέγκας για τα 10 χρόνια του γάμου τους θα κάνουν μια σοβαρή συζήτηση για τον γάμο και την μονογαμία.

Ζωή στον Άρη / Life on Mars (Troian Bellisario, 12’)
Στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, μια γυναίκα καλείται να προσέχει τα παιδιά μιας φίλης της και αντιλαμβάνεται πόσο θα αλλάξει η ζωή της, είτε το θέλει είτε όχι.

Μηχανική μπαλαρίνα / The Mechanical Dancer (Jenna Jaillet, 13’)
Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά υπάρχει ένα μικρό θέατρο που το έχει ένας εκκεντρικός γέρος. Το υπερθέαμα του, “Η Μηχανική Μπαλαρίνα” είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μέσα από μία περίεργη ομάδα χαρακτήρων θα δούμε μια σειρά εγκλημάτων να ξετυλίγεται.

A.M.A. (Peter Ebanks, 15’ )
Ένα αμάξι που μπορεί και οδηγεί μόνο του αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα.

Φάε το ουράνιο τόξο / Eat the Rainbow (Brian Benson, 20’)
Ένα μουσικό παραμύθι για έναν περίεργο αλλά καλοσυνάτο άντρα που τον λένε Μπαγιάνι, ο οποίος μετακομίζει σε μια συντηρητική γειτονιά στα προάστια και αναστατώνει την ομοιογένεια.

Διαζύγιο: Οι καλύτερες επιτυχίες / Divorce: The Greatest Hits (Michael Medico, 15’)
Ο γάμος της Κάρεν έπρεπε να είχε τελειώσει πριν χρόνια. Όταν επιτέλους βρήκε το κουράγιο να μιλήσει στον άντρα της μήπως τα βρουν, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Και το διαζύγιο είναι μόνο η αρχή…

Μαργαριτάρι / Pearl (Patrick Osborne, 6’)
Από τον βραβευμένο με όσκαρ σκηνοθέτη, έρχεται η νέα του ταινία για ένα λυρικό road trip ενός πατέρα και της κόρης του.

Δίδυμες καταστάσεις / Twinsburg (Joe Garrity, 16’)
Ο Τζέρι θα βρεθεί με τον δίδυμο αδερφό του Πολ, για ένα σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διδύμων του κόσμου.

Το πρόγραμμα ταινιών θα παρουσιάσει η Σουλτάνα Κουμούτση, καλλιτεχνική διευθύντρια του Psarokokalo International Short Film Festival

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 19.30
Παρουσίαση προγράμματος ταινιών του Frameline: San Francisco International LGBTQ+ Film Festival

The Infamous T (Melissa Koch, 30’)
Άστεγος, κακοποιημένος και αναγκασμένος να παρατήσει το σχολείο, ο 18χρονος Τζόναθον, είναι έτοιμος για μια μεγάλη αλλαγή…ίσως. Μετά από μια ζωή όπου ήταν άστεγος και αβέβαιες φιλοξενίες σε δομές με την μητέρα και τα αδέρφια του, ο Τζόναθον θέλει να πάει σε ένα νέο σπίτι και μια νέα οικογένεια και να ζήσει την ελπίδα που αυτό προσφέρει ως ιδέα.
Η σκηνοθέτιδα Μελίσα Κοχ, εξετάζει τις περιπλοκότητες της φυλής, της τάξης και της οικογένειας στην οποία γεννιόμαστε και της οικογένειας που επιλέγουμε σε αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ.

Χρόνια πολλά, Μάρσα! / Happy Birthday, Marsha! (Torumaline & Sasha Wortzel, 14’)
Μια ταινία για την εμβληματική τρανς καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια, Μάρσα “Μη σε νοιάζει” Τζόνσον και τις ώρες λίγο πριν ξεκινήσει την εξέγερση του Στόουνγουολ το 1969 στη Νέα Υόρκη.

Ήσουν γκέι στο λύκειο; / Were You Gay in High School? (Niki Ang, 13’)
Δύο κουήρ γυναίκες θυμούνται τις άβολες μέρες του λυκείου που ήταν στην ντουλάπα και φιλούσαν αγόρια και ερωτευόντουσαν στρέιτ κοπέλες.

Flex (Matt Porter & Charles Gould, 16’)
Ο Τσαρλς εξερευνά τις γκρίζες ζώνες της σεξουαλικότητάς του μετά από έναν αναπάντεχο χωρισμό. Ο σεναριογράφος Charles Gould, της σειράς του Netflix “Bonding”, πρωταγωνιστεί.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των Athens Pride, OrlandoLGBT και Positively Different Film Festival

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 18.30
Παρουσίαση προγράμματος ταινιών του Children’s Film Festival Seattle

Βούρτσες/Bristles (Quentin Haberham, 2‘)
Όταν η πιο όμορφη βούρτσα στο βάζο θα ξεραθεί, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μπορέσει να ζωγραφίσει ξανά.

Η συμφωνία της Κένια/Kenya’s Symphony (Carlos Douglas, Jr., 5’)
Η Κένια είναι ένα τολμηρό 5χρονο κορίτσι. Όταν η μητέρα της θα την σύρει σε μια συμφωνία, η μαγεία της ορχήστρας θα διεγείρει το πάθος του κοριτσιού για μουσική.

Κοιλιόσαυρος/Bellysaurus (Philip Watts, 8’)
Ένας μικρός δεινόσαυρος ονειρεύεται να γίνει ένας μεγάλος τρομακτικός δεινόσαυρος. Όταν εμφανιστεί ένας κίνδυνος θα μάθει πως σημασία έχει αυτό που έχουμε μέσα μας…κυριολεκτικά.

Παγκάκι/Bench (Rich Webber, 2’)
Μία ταινία που μας λέει για τη σημασία του να μοιραζόμαστε.

Ώρα για μπάνιο/Wash Day (Jaida Salmon, 2’)
Η ταινία μας δείχνει τη ρουτίνα που ακολουθεί ένα μαύρο κορίτσι που πλένει και φτιάχνει τα μαλλιά της.

Η πολική αρκούδα βαριέται /Polar Bear Bears Boredom (Koji Yamamura, 7’)
Η ζωή μιας πολικής αρκούδας που βαριέται απίστευτα από τα άλλα ζώα της θάλασσας.

Μουσική και κορώνες/Sounds Between the Crowns (Filip Diviak, 15’)
Η βασιλική φρουρά καταστρέφει το όργανο ενός μουσικού και τον διώχνουν από την πόλη επειδή τόλμησε να κοιτάξει την βασίλισσα.

Όμορφο Πρωινό/Trails of the Morning (Masa Avramovic, 3’)
Ένα κορίτσι που χαίρεται το πρωί πιο πολύ από το ίδιο το Πρωί! Μια τρυφερή ιστορία για την φιλία.

Καγιάκ/Kayak (Antoine Rossi, 6’)
Το ταξίδι ενός πατέρα με το μωρό του σε ένα ήσυχο ποτάμι θα εξελιχθεί σε μια περιπέτεια.

Μόνος στο ασανσέρ/Elevator Alone (Anastasia Papadopoulou, 4’)
Εμπνευσμένο από την καθημερινότητα και την αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου όταν βρίσκεται μόνος του.

Τα κορίτσια του Ανέμου/The Girls of the Wind (Heloise Ferlay, 3’)
Ψάχνοντας για ανεξαρτησία, ένα νεαρό κορίτσι θα δεχτεί μια επίσκεψη από τις κόρες του Ανέμου. Θα της δώσουν την ελπίδα και τη θέληση να ωριμάσει.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Κούλα Πανάγου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού