Petit Plan: Νέοι Ορίζοντες | 21-25 Νοεμβρίου 2016

Η κινηματογραφική δράση του Petit Plan με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» οργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και έχει ως σκοπό την προβολή ταινιών, με θεματικές που περιλαμβάνουν το ρατσισμό, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιπτώσεις του φασισμού.

Οι προβολές των ταινιών γίνονται με ελεύθερη είσοδο

Η δράση απευθύνεται σε λύκεια της Αττικής. Αν εκπροσωπείτε κάποιο λύκειο και σας ενδιαφέρουν οι προβολές, παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τους μαθητές για την κάθε ταινία.

Η δράση θα λάβει μέρος στις 21-25 Νοεμβρίου 2016 στο Hellenic American College (HAEC) (Μασσαλίας 22, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστήμιο).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα προβολών.

Δευτέρα 21/11/16 στις 10.00

Το Κύμα (Die Welle)

Το κύμα Die Welle

Διάρκεια ταινίας: 101′

Ένα πείραμα σε ένα σχολείο της Γερμανίας ξεκινά με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά εξελίσσεται σε κάτι άγριο και βίαιο. Ο Ράινερ Βένγκερ, καθηγητής Λυκείου με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες για την εκπαίδευση, αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του μαθήματος της πολιτικής θεωρίας, να διδάξει στους φοιτητές του για την τυραννία.

Τρίτη 22/11/16 στις 10.00

Η μαύρη κότα (Kalo Pothi)

Διάρκεια ταινίας: 90′

Κατά τη διάρκεια μιας ανακωχής, του 10ετή εμφυλίου πολέμου του Νεπάλ, δύο αγόρια, οι Πράκας και Κιράν, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές κάστες, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρουν μια χαμένη κότα που μεγάλωσαν παρέα. Σύντομα θα μάθουν τα πάντα για τη βία του εμφυλίου πολέμου στη μέση του οποίου έχουν, άθελά τους, βρεθεί.

Τετάρτη 23/11/16 στις 10.00

Η άλλη πλευρά του φράχτη (Les Sauters)

Διάρκεια ταινίας: 82′

Στο Β. Μαρόκο βρίσκεται η Ισπανική επικράτεια της Μελίλα: Ευρωπαϊκό έδαφος σε Αφρικάνικη γη. Στο βουνό που συνορεύει τη Μελίλα βρίσκονται πάνω από 1.000 Αφρικανοί που ελπίζουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Αυτό που χωρίζει το Μαρόκο με την Ισπανία είναι ένας φράχτης. Αυτό το ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει τη ζωή του Αμπού, ο οποίος έχει επιχειρήσει πολλές φορές να πηδήξει πάνω από αυτόν τον φράχτη.

Πέμπτη 24/11/16 στις 10.00

Είμαι η Νοτζούμ: 10 ετών και διαζευγμένη (I am Nojoom, Age 10 and Divorced)

Είμαι η Νοτζούμ: 10 ετών και διαζευγμένη / I am Nojoom, Age 10 and Divorced

Διάρκεια ταινίας: 96′

Το 2009, η ιστορία της νεαρής Νοτζούμ Αλί από την Υεμένη, που προσπάθησε να πάρει διαζύγιο από τον κατα πολύ μεγαλύτερο άντρα της -τον οποίο παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις 10 χρονών-, έκανε πρωτοσέλιδα. Η σκηνοθέτιδα Khadija Al-Salami προσάρμοσε δεξιοτεχνικά το βιβλίο bestseller, σε μία δυνατή ταινία που χρωστάει πολλά στην ερμηνεία της μικρής Reham Mohammed.

Παρασκευή 25/11/16 στις 10.00

Σχέδιο Ειρήνης ( Plot for Peace)

σχέδιο ειρήνης plot for peace

Διάρκεια ταινίας: 84

Αυτή είναι η άγνωστη πτυχή πίσω από την μεγάλη ιστορία της πτώσης του Απαρτχάιντ. Ένα μυστικό που κρύβεται πίσω από ένα παγκόσμιο ίνδαλμα: Η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα ήταν ένα Σχέδιο Ειρήνης. Για πρώτη φορά, κυβερνητικοί φορείς, στρατηγοί, διπλωμάτες, κατάσκοποι και ακτιβιστές κατά του Απαρτχάιντ μιλούν και αποκαλύπτουν πως η ομάδα των FLS (Front Line States) βοήθησαν στην πτώση του Απαρτχάιντ.

Οι προβολές έγιναν με την υποστήριξη