Τι είναι το Petit Plan;

Πίνακας περιεχομένων

Με λίγα λόγια...

Βλέπω: ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Το Petit Plan έχει ως σκοπό την κινηματογραφική επιμόρφωση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών Λυκείου μέσω του κινηματογράφου. Στις δράσεις μας επιλέγουμε ταινίες που αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις μαθήτριες και τους μαθητές. Για αυτό το λόγο προβάλλονται κινηματογραφικά έργα με διεθνή αναγνώριση, σύγχρονη θεματολογία, φρέσκια ματιά και ουσιαστικό προβληματισμό.

Ανακαλύπτω: νέες προοπτικές και αντιλήψεις

Συνεργαζόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πανεπιστημιακούς ερευνητές και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό να διευρύνουμε τους ορίζοντες του μαθητικού κοινού, να το εκθέσουμε κυρίως στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Συζητώ: το θέμα της ταινίας και η καθημερινότητά μου

Κάθε δράση αποφεύγει το διδακτισμό και εστιάζει στους εφήβους, τα προβλήματά τους στο πλαίσιο της Ελληνικής κοινωνίας και στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης. Μετά τις προβολές ακολουθεί μία σύντομη συζήτηση με επιλεγμένους εισηγητές για τη θεματολογία της ταινίας, καθώς και το συσχετισμό της με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αναλυτικά...

Γενικός σκοπός του προγράμματος

Το Petit Plan είναι μία δωρεάν εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου. Μέσω της προβολής ταινιών με θεματολογία που αφορά στο μαθητικό κοινό, καθώς και συζήτηση με επιλεγμένους ομιλητές, προβάλλει ζητήματα όπως η διαπολιτισμική αλληλεγγύη, το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, οι τέχνες, ο αθλητισμός. Από κοινωνικά ζητήματα όπως η ξενοφοβία, τα ναρκωτικά, η ισότητα και η αλληλεγγύη έως και η αξία των τεχνών, του αθλητισμού και της υγιεινής διατροφής, το Petit Plan έχει προσεγγίσει πάνω από 6.500 μαθητές Λυκείου στην Αθήνα, στη Λιβαδειά, στα Ιωάννινα, καθώς και, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβολών, ακριτικές περιοχές της χώρας (2.500 μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές).

Στόχοι

Αποκλειστικό κοινό δημογραφικά είναι οι μαθητές Λυκείου (15-18 χρονών), μέσω οργανωμένων προβολών που κοινοποιούνται στα Λύκεια, σύμφωνα με τα μητρώα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή αφορά στις σχολικές μονάδες τυπικής εκπαίδευσης και -σε επίλεκτες περιπτώσεις- η συνεργασία με ΜΚΟ και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε Έλληνες ή αλλοδαπούς μαθητές, σύμφωνα με τη θεματολογία της εκάστοτε δράσης. Σκοπός είναι η κριτική παρουσίαση κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τη δημογραφική ομάδα 15-18 ετών, χωρίς διδακτισμό, με προώθηση της κριτικής σκέψης και της ανοιχτής συζήτησης, καθώς και η διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, μέσω της σύνδεσης με τη διδακτέα ύλη του Λυκείου.
Δεύτερο σκέλος της δράσης είναι η ακαδημαϊκή επεξεργασία της δυναμικής σχέσης των μαθητών με α) τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό εν γένει, με έμφαση στα ψηφιακά μέσα και β) η σχέση τους με τα κοινωνικά ζητήματα που παρουσιάζει η εκάστοτε δράση. Τα ανώνυμα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται, καταχωρούνται σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξάγονται αθροιστικά αποτελέσματα, επισημαίνονται τάσεις και παρουσιάζονται α) σε ακαδημαϊκά συνέδρια για την κινηματογραφική και πολιτισμική παιδεία σε Ελλάδα και Εξωτερικό, β) σε ομάδες εργασίας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσης (knowledge exchange) και καλών πρακτικών (good practices).
Η διαχείριση των ερωτηματολογίων γίνεται από ακαδημαϊκούς ερευνητές σε Ελλάδα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), καθώς και στο εξωτερικό. Ο απώτερος σκοπός του δεύτερου σκέλους είναι η διαμόρφωση πολιτικής στην τυπική εκπαίδευση: α) με την παροχή μεγάλης κλίμακας στατιστικών δειγμάτων, που ανανεώνονται σε ετήσια βάση, β) με την παροχή αναφορών της δράσης (action report) σε φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που δραστηριοποιούνται σε συναφή πεδία. Κάθε αναφορά συνοδεύεται από σύντομη επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, όσον αφορά στο εφηβικό κοινό και σχολιασμό παρόμοιων δράσεων, με έμφαση στην Ευρώπη.

Στρατηγικές Συνεργασίες

Τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια η δράση έχει σφυρηλατήσει μακροχρόνιες και βιώσιμες στρατηγικές συνεργασίες τόσο με ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα, όσο και φορείς του δημοσίου τομέα, καθώς και με πολιτιστικά τμήματα Πρεσβειών. Ενδεικτικά:

  1. Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου
  2. Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  3. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Μέγας Δωρητής)
  4. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
  5. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
  6. Ελληνοαμερικανική Ένωση και κοινοποίηση, συμμετοχή στο Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη του ΙΣΝ
  7. European Union National Institutes for Culture (EUNIC), επίσημος φορέας των κρατικών ινστιτούτων πολιτισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  8. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  9. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  10. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας
  11. Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
  12. Eye2Eye / EyeOnFilms – Πρόγραμμα κινηματογραφικής παιδείας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (δράση MEDIA του άξονα παρέμβασης και χρηματοδότησης Creative Europe), με έδρα του consortium στη Γαλλία
  13. Ινστιτούτο Cervantes της Αθήνας
  14. Γαλλικό Ινστιτούτο (Institut Français) της Αθήνας
  15. Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας
  16. Ίδρυμα Rosa Luxemburg στην Ελλάδα
  17. Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
  18. Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα
  19. Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα
  20. Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα
  21. Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη
  22. Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα
  23. Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα
  24. Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα
  25. Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα
  26. Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα
  27. Σύλλογος Οροθετικών «Θετική Φωνή»
  28. Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Σύρου
  29. Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας

Οι ως άνω συνεργάτες προσέφεραν ηθική ή / και οικονομική στήριξη. Η οικονομική στήριξη έγινε μέσω απευθείας χορηγιών, ανταποδοτικών χορηγιών, παροχή υπηρεσιών ή απευθείας αμοιβή εξωτερικών συνεργατών, δικαιωμάτων προβολής, εξόδων υποτιτλισμού, εκτύπωσης εκπαιδευτικού υλικού κ.ο.κ. Η συνεργασία σε κάθε περίπτωση περιέλαβε την από κοινού προώθηση της δράσης, την αιγίδα κ.ο.κ.

Ακαδημαϊκή αναγνώριση

  • Εισήγηση στο διεθνές πάνελ ειδικών (Media industry experts – EU projects) του Febiofest για την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα, με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα και την κινηματογραφική παιδεία και τους Έλληνες μαθητές Λυκείου (Febiofest -Πράγα 2019) – https://www.febiofest.cz/en/industry/program
  • Εισήγηση στο διεθνές συνέδριο για την κινηματογραφική παιδεία, με την υποστήριξη της Ε.Ε. «Fest of Fests», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα και τη σχέση με τις κινηματογραφικές δράσεις (φυσικές και ψηφιακές) για Έλληνες μαθητές Λυκείου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αθήνα 2019) – https://mcf.gr/language/en/espa/fest-of-fests-2/?lang=en
  • Εισήγηση στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, κοινή ανακοίνωση με το Animasyros με έμφαση στις κινηματογραφικές δράσεις μη τυπικού χαρακτήρα (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – 2019) – http://digimagix.gr/uploads/ICODL2019program.pdf
  • Εισήγηση στο διεθνές Workshop about cultural Festivals και την μετάβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες, με έμφαση στο ελληνικό μαθητικό κοινό (Πανεπιστήμιο της Βαλένθια – 2019) – https://cfest.webs.upv.es/preliminary-program/